OH, NO! NOT ANOTHER TEST
Think about the last test you took. How much of what you learned for the test do you remember? Many people take tests to pass a course or get a promotion, but they often forget the information afterward!
This is especially the case for people taking large international tests like TOEFL or IELTS. These tests usually involve multiple-choice questions, and people often study to increase their scores, not to learn important information. In fact, educators are divided on whether these kinds of tests are the most effective way to assess a person's abilities.
Those who support such tests say they are the only way for educators and employers to compare people based on their test scores. However, there are people trying to reform this system. They believe that standard tests aren't the best way to measure a person's ability. These reformers also believe that intelligent people are not always good at taking tests or memorizing facts. A multiple-choice test cannot always tell what people have learned, or whether they can apply that knowledge in the future.
Reformers believe that other types of evaluation achieve better results. Tests that contain a mix of written and spoken questions give a more complete assessment of what the person is capable of. A portfolio, or a collection of work done throughout a course, can show how much the student has improved individually. Group interviews, where a group of people are interviewed at the same time, can also be useful for employers, since they show how people 20 interact with others.
Alternative educational institutions such as Montessori and Waldorf schools don't believe that education should be focused on testing. At these schools, the classroom is very relaxed and ''free," with students learning from each other as much as they learn from teachers. Some of these schools even allow students to choose what they study.Teachers create activities designed to let students show their abilities or knowledge of a certain subject. In these schools, the focus is on learning by experiencing and doing things.
The debate on testing continues, and educators have yet to find a perfect method of evaluating learning. Until that day comes, old test methods will be used and new test methods will continue to develop. But one thing’s for sure, testing will continue to play an important part in all our lives - so study hard!
(Adapted from Active Reading)
Câu 641:
What is the passage mainly about?
A. There is controversy over using testing to assess learners' abilities.
B. Testing is considered the perfect method.
C. Taking IELTS or TOEFL tests is a must.
D. Some types of evaluation are used to assess students’ abilities.
Đáp án đúng là A
Phương pháp giải
Đọc hiểu đoạn trích
Lời giải
Đoạn văn chủ yếu nói về điều gì?
A. Có tranh cãi về việc sử dụng bài kiểm tra để đánh giá năng lực của người học.
B. Bài kiểm tra được coi là phương pháp hoàn hảo.
C. Việc làm bài kiểm tra IELTS hoặc TOEFL là bắt buộc.
D. Một số loại đánh giá được sử dụng để đánh giá năng lực của học sinh.
Thông tin:
- These tests usually involve multiple-choice questions, and people often study to increase their scores, not to learn important information. In fact, educators are divided on whether these kinds of tests are the most effective way to assess a person's abilities.
- The debate on testing continues, and educators have yet to find a perfect method of evaluating learning.
Tạm dịch:
- Các bài kiểm tra này thường bao gồm các câu hỏi trắc nghiệm và mọi người thường học để tăng điểm chứ không phải để học những thông tin quan trọng. Trên thực tế, các nhà giáo dục không đồng nhất về việc liệu những loại bài kiểm tra này có phải là cách hiệu quả nhất để đánh giá khả năng của một người hay không.
- Cuộc tranh luận về kiểm tra vẫn tiếp tục và các nhà giáo dục vẫn chưa tìm ra một phương pháp đánh giá việc học hoàn hảo.
Câu 642:
What does the word “they” in paragraph 3 refer to?
A. reformers B. supporters C. educators D. employers
Đáp án đúng là A
Phương pháp giải
Đọc hiểu đoạn 3
Lời giải
Từ “they” trong đoạn 3 ám chỉ điều gì?
A. những người cải cách
B. những người ủng hộ
C. những nhà giáo dục
D. những người sử dụng lao động
Thông tin: However, there are people trying to reform this system. They believe that standard tests aren't the best way to measure a person's ability.
Tạm dịch: Tuy nhiên, có những người đang cố gắng cải cách hệ thống này. Họ tin rằng các bài kiểm tra chuẩn không phải là cách tốt nhất để đánh giá năng lực của một người.
Câu 643:
Which of the following would reformers NOT agree with?
A. Multiple-choice tests are not a good way to evaluate intelligence.
B. It is important to see how students communicate with other people.
C. Writing and speaking tests seem to assess students’ abilities more precisely.
D. A good test should allow examiners to easily compare people.
Đáp án đúng là D
Phương pháp giải
Đọc hiểu toàn bài
Lời giải
Nhà cải cách KHÔNG đồng ý với điều nào sau đây?
A. Các bài kiểm tra trắc nghiệm không phải là cách tốt để đánh giá trí thông minh.
B. Điều quan trọng là phải xem học sinh giao tiếp với người khác như thế nào.
C. Các bài kiểm tra viết và nói có vẻ đánh giá năng lực của học sinh chính xác hơn.
D. Một bài kiểm tra tốt phải cho phép người chấm dễ dàng so sánh mọi người.
Thông tin:
- However, there are people trying to reform this system. They believe that standard tests aren't the best way to measure a person's ability (D sai).
- Reformers believe that other types of evaluation achieve better results. Tests that contain a mix of written and spoken questions give a more complete assessment (C đúng, B đúng) of what the person is capable of.
- A multiple-choice test cannot always tell what people have learned (A đúng), or whether they can apply that knowledge in the future.
Tạm dịch:
- Những người ủng hộ các bài kiểm tra như vậy nói rằng chúng là cách duy nhất để các nhà giáo dục và nhà tuyển dụng so sánh mọi người dựa trên điểm kiểm tra của họ. Tuy nhiên, có những người đang cố gắng cải cách hệ thống này. Họ tin rằng các bài kiểm tra tiêu chuẩn không phải là cách tốt nhất để đánh giá khả năng của một người.
- Những người cải cách tin rằng các loại đánh giá khác đạt được kết quả tốt hơn. Các bài kiểm tra có sự kết hợp giữa các câu hỏi viết và nói sẽ đưa ra đánh giá đầy đủ hơn về khả năng của một người.
- Một bài kiểm tra trắc nghiệm không phải lúc nào cũng có thể cho biết mọi người đã học được những gì hoặc liệu họ có thể áp dụng kiến thức đó trong tương lai hay không.
Câu 644:
According to the passage, what point is illustrated by the mention of Montessori and Waldorf schools?
A. Testing students is necessary.
B. There is no need to test student’s abilities.
C. Students gain knowledge by taking part in activities.
D. New test methods will continue to develop.
Đáp án đúng là C
Phương pháp giải
Đọc hiểu đoạn 4
Lời giải
Theo đoạn văn, điểm nào được minh họa bằng việc đề cập đến các trường Montessori và Waldorf?
A. Kiểm tra học sinh là cần thiết.
B. Không cần phải kiểm tra khả năng của học sinh.
C. Học sinh có được kiến thức bằng cách tham gia các hoạt động.
D. Các phương pháp kiểm tra mới sẽ tiếp tục được phát triển.
Thông tin: Alternative educational institutions such as Montessori and Waldorf schools don't believe that education should be focused on testing. […] Teachers create activities designed to let students show their abilities or knowledge of a certain subject. In these schools, the focus is on learning by experiencing and doing things.
Tạm dịch: Các tổ chức giáo dục thay thế như trường Montessori và Waldorf không tin rằng giáo dục nên tập trung vào kiểm tra. [...] Giáo viên tạo ra các hoạt động được thiết kế để học sinh thể hiện khả năng hoặc kiến thức của mình về một chủ đề nhất định. Ở những trường này, trọng tâm là học tập bằng cách trải nghiệm và thực hành.
Câu 645:
What can be inferred from the last paragraph?
A. Educationists have invented a perfect method to assess students’ performance.
B. Discussions on testing methods are still ongoing among educators.
C. Various methods of evaluation have already been confirmed.
D. Educators take responsibilities for testing students’ abilities.
Đáp án đúng là B
Phương pháp giải
Đọc hiểu đoạn 6
Lời giải
Có thể suy ra điều gì từ đoạn văn cuối cùng?
A. Các nhà giáo dục đã phát minh ra một phương pháp hoàn hảo để đánh giá thành tích của học sinh.
B. Các cuộc thảo luận về phương pháp kiểm tra vẫn đang diễn ra giữa các nhà giáo dục.
C. Nhiều phương pháp đánh giá khác nhau đã được xác nhận.
D. Các nhà giáo dục chịu trách nhiệm kiểm tra năng lực của học sinh.
Thông tin: The debate on testing continues, and educators have yet to find a perfect method of evaluating learning. Until that day comes, old test methods will be used and new test methods will continue to develop. But one thing's for sure, testing will continue to play an important part in all our lives-so study hard!
Tạm dịch: Cuộc tranh luận về kiểm tra vẫn tiếp tục và các nhà giáo dục vẫn chưa tìm ra một phương pháp hoàn hảo để đánh giá việc học. Cho đến ngày đó, các phương pháp thử nghiệm cũ sẽ được sử dụng và các phương pháp thử nghiệm mới sẽ tiếp tục phát triển. Nhưng có một điều chắc chắn là kiểm tra sẽ tiếp tục đóng một vai trò quan trọng trong cuộc sống của chúng ta-vì vậy hãy học tập chăm chỉ!